Zamena filtera goriva

345

Filter goriva zadržava štetne materije koje mogu izazvati probleme sa karburatorom ili zapušiti osetljive brizgaljke goriva. On vrši eliminaciju nečistoća koje gorivo sadrži u sebi ili ih odnosi iz spremnika goriva.

Smešten u sistemu goriva između pumpe goriva i sistema ubrizgavanja, filter filtrira sve čestice veće od 8 mikrometara. Izbor filterskog materijala koji se koristi kako bi se osigurala filtracija goriva treba ispuniti 2 uslova:

– osigurati zaštitu brizgaljki goriva

– održati tok filtracijskih performansi tokom vremena na temelju zahteva proizvođača vozila.

Filter goriva za vozila sa karburatorom prečišćava gorivo samo pre ulaska u karburator. Sa druge strane filter za vozila sa ubrizgavanjem radi dok i pumpa goriva. Gorivo koje ne dospe u motor vraća se u rezervoar i proces prečišćavanja počinje ispočetka. Samim tim filter može da prečisti gorivo u rezervoaru više puta pre nego što se upotrebi.

Na vozilima sa karburatorom filter se menja jednom godišnje. Na vozilima sa ubrizgavanjem goriva proizvođači ne preporučuju zamenu filtera tokom prvih 100.000 km u normalnim uslovima vožnje.

Zapušen filter može ograničiti protok goriva kroz pumpu goriva skraćujući njen životni vek. Redovne zamene filtera sprečiće moguće probleme na putu nastale usled zaprljanosti filtera.

Filtriranje goriva osigurava optimalne performanse motora te produžava njegov radni, odnosno životni vek. Ako nečistoće iz goriva nisu sakupljene u filteru, mogu dovesti do začepljenja sistema koji opskrbljuje motor gorivom i time zaustaviti motor.